Svenska Wagner-Sällskapet
Svenska Wagner-Sällskapet
Till startsidan Medlem Bayreuth-Stipendiet Skivtips Länkar Kontakt In English Auf deutsch Sajtkarta

Skivtips – Valkyrian

Valkyrian: Caprice, CAP 21765. Dirigent: Sixten Ehrling. Birgit Nilsson, Sigurd Björling, Set Svanholm med flera.

Stockholm 1955/56 (Caprice)

År 1955 hände något med Wagner på Operan i Stockholm. Man började sjunga på tyska och Birgit Nilsson lämnade Sieglinde tog över efter Britta Herzberg som Brünnhilde. Av den historiska föreställningen med Nilssons första Brünnhilde finns tredje akten bevarad. Den kompletteras av en föreställning från 1956. I rollistan finns idel ädel Wagneradel – eller vad sägs om Set Svanholm, Sigurd Björling, Kerstin Meyer, Sven Nilsson och Aase Nordmo-Løvberg! Bland valkyriorna ser vi namn som Elisabeth Söderström och Kerstin Dellert. Sixten Ehrling dirigerar. Upptagningen är gjord manuellt från salongen, och med de förutsättningarna är ljudet fantastiskt.

Är lätt att få tag på i Sverige och kostar runt 400 kronor.

För nybörjaren
Leinsdorf ett bättre val
Birgit Nilsson som Brünnhilde återfinns flera gånger på CD. Bäst är inspelningen med Erich Leinsdorf. Lätt att få tag på och prisvärd.
Decca 470 443-2

Joel Berglund som Wotan och Kerstin Thorborg som Fricka (Archipel)

Naxos har släppt en Valkyria från 1941 som är historisk på många sätt. Men fem år senare sändes en föreställning som är än mer intressant för svenska wagnerianer. Sångarlaget är i stort sett detsamma. Intresset ligger i att Joel Berglund har tagit över som Wotan. Det slår gnistor om scenen mellan honom och Kerstin Thorborgs Fricka när de grälar i andra akten. Astrid Varnay, Helen Traubel och Lauritz Melchior är andra sångare som är med. Ljudet är lite skrapig mono.

Ska inte vara omöjlig att få tag på i Sverige. Det säkraste kortet är dock en tysk internethandel. Kostar runt 350 kronor.

Torsten Ralf som Siegmund (Gebhardt, Cantus Classics med flera)

Det finns en inspelning av Valkyrian, med svenske storsångaren Torsten Ralf som Siegmund. Han flankeras av sångare som var verksamma i Europa på den tiden, men som liksom Ralf inte är särskilt väldokumenterade i Wagnerdiskografin.

Inspelningen finns på ett antal tyska lågprismärken, så bästa chansen att få tag på den är genom tyska internethandlare. Den kostar då under hundralappen.

Det finns många inspelningar av Valkyrian med svenskar. Värda att nämnas är en från Bayreuth 1954. På scen i tredje akten står Astrid Varnay (Brünnhilde), Martha Mödl (Sieglinde) och Birgit Nilsson (Ortlinde) samtidigt. Det är svårt att överträffa. På Decca finns en inspelning med Birgit Nilsson som Brünnhilde som är strået vassare än den som ingår i den kompletta Ringen under Georg Solti. Jon Vickers sjunger Siegmund, George London är en underbar Wotan och Erich Leinsdorf dirigerar. Den tredje akten från Bayreuth 1951 med Sigurd Björling som Wotan finns också bevarad.
Skivtips

Rienzi

Den flygande Holländaren

Tannhäuser

Lohengrin

Tristan och Isolde

Mästersångarna i Nürnberg

Parsifal

Nibelungens Ring

Rhenguldet

Valkyrian

Siegfried

Ragnarök

Övriga inspelningar