Svenska Wagner-Sällskapet
Svenska Wagner-Sällskapet
Till startsidan Medlem Bayreuth-Stipendiet Skivtips Länkar Kontakt In English Auf deutsch Sajtkarta

Skivtips – Nibelungens ring

Nibelungens ring: Philips, 446 057-2. Dirigent: Karl Böhm. Birgit Nilsson, Wolfgang Windgassen, Theo Adam med flera.Birgit Nilsson som Brünnhilde (Philips)

Många rekommenderar Soltis legendariska studioinspelning av Ringen. Men det är både ett billigare och i många fall bättre alternativ med Böhms Ring från Bayreuth. Som helhet är den något starkare, inte minst eftersom det är en upptagning direkt från föreställningar i festspelshuset. Soltis inspelningar sprider sig mellan 1958 och 1965, medan Böhms är inspelad 1966-67. Birgit sjunger alla Brünnhilde i båda ringarna.

För nybörjaren
Böhm är billigare
Philips slimmade box är den mest prisvärda på marknaden. Birgit är i toppslag.
Philips 446 057-2

Båda Ringarna är några av de lättaste att få tag på, men Böhm-Ringen är avsevärt billigare. Går att köpa för runt 700 kronor.

Set Svanholm som Loge och Siegfried, Karin Branzell som Erda (Gebhardt)

Det finns en inspelning från Metropolitan med några betydande svenska inslag. Set Svanholm sjunger Loge och båda Siegfried. En 60-årig Karin Branzell sjunger Erda. Men det finns även annat intressant med denna ring. Det är till exempel enda gången Kirsten Flagstad och Astrid Varnay står på scenen tillsammans, som Brünnhilde och Sieglinde i Valkyrian.

Bör vara ganska lätt att få tag på, och är i sammanhanget billig – cirka 500 kronor.

Birgit Nilsson som Sieglinde och tredje Nornan (Golden Melodram)

Ringarna från Bayreuths 1950-tal är några av de mest mytomspunna. Hans Knappertsbusch leder ett av tidernas sångarlag – Astrid Varnay, Wolfgang Windgassen, Hans Hotter, Josef Greindl, Gustav Neidlinger med flera. Det unika för oss svenskar är att det är en av få kompletta inspelningar av Birgit Nilssons Sieglinde. Som en liten bonus sjunger hon även tredje nornan i Ragnarök. Liveinspelningarna från 50-talets Bayreuth har överlag det bästa monoljudet för tiden.

Kan vara svår att få tag på, och är något dyrare. Men i Golden Melodrams box får man mycket för pengarna.
Skivtips

Rienzi

Den flygande Holländaren

Tannhäuser

Lohengrin

Tristan och Isolde

Mästersångarna i Nürnberg

Parsifal

Nibelungens Ring

Rhenguldet

Valkyrian

Siegfried

Ragnarök

Övriga inspelningar