Svenska Wagner-Sällskapet
Svenska Wagner-Sällskapet
Till startsidan Medlem Bayreuth-Stipendiet Skivtips Länkar Kontakt In English Auf deutsch Sajtkarta

Skivtips – Tristan och Isolde

Tristan och Isolde: EMI, 5 58006 2. Dirigent: Antonio Pappano. Plácido Domingo, Nina Stemme, René Pape med flera.

Nina Stemme som Isolde (EMI)

Plácido Domingo sjunger Tristan, en roll han aldrig gjort på scen, och gör det mycket bra. Men Nina Stemme äger naturligtvis lyssnarens öron. Inspelningen är magnifik och ett måste för alla svenska wagnerianer. Boxen innehåller tre CD-skivor samt en bonus-DVD där hela operan återges i 5.1 surroundljud med librettot på TV-skärmen.

Utgåvan är mycket lätt att få tag på och kostar runt 550 kronor.

För nybörjaren
Birgit är legendarisk
För en billig penning kan man få Birgit när hon är som bäst. Som Isolde 1966 mot Wolfgang Windgassen och med Karl Böhm på dirigent-pulten. Tyskt, engelsk och franskt libretto ingår.
Deutsche Grammophon 449 772-2

Birgit Nilsson som Isolde och Helge Brilioth som Tristan (MYTO)

Det finns ett stort antal inspelningar med Birgit Nilsson som Isolde. Mest känd är Deutsche Grammophons upptagning från Bayreuth 1966. Men för svenskar kan nog MYTO:s utgåva från 1972 vara än mer intressant. Här sjunger hon mot Helge Brilioths Tristan och båda gör det mycket bra. Inspelningen i fin stereo är från ett konsertframträdande i Italien. Zubin Mehta dirigerar.

Skivan är inte omöjlig att få tag på och priset är rimligt, runt 500 kronor.

Stockholm 2005 (Naxos)

Naxos har släppt en inspelning från Stockholm med en nästan identisk besättning som vid premiären 2004, med ett stort undantag. Nina Stemme hade precis spelat in rollen med Plácido Domingo och avstod. Eftersom Annalena Persson tydligen var upptagen kallades tyska Hedwig Fassbender in. Liksom vid premiären sjunger Wolfgang Millgram Tristan. Övriga roller sjungs av svenska sångare – Martina Dike, Gunnar Lundberg, Lennart Forsén, Ulrik Qvale, Magnus Kyhle och John Erik Eleby.

Utgåvan är mycket lätt att få tag på och kostar 180 kronor.

Kuriosa
Det finns en inspelning av Tristan och Isolde från Milano med Björling och Nilsson. Somliga har hävdat att det är Jussi och Birgit i titelrollerna, men så är naturligtvis inte fallet. Det är Sigurd Björling som Kurwenal och Sven Nilsson som Marke.

Det finns många inspelningar av Tristan och Isolde med svenskar i de bärande rollerna. Helge Brilioth finns bevarad med Catarina Ligendza som motspelerska. Set Svanholm finns med Kirsten Flagstad, Helen Traubel och Astrid Varnay som Isolde. Det finns också en inspelning med Gunilla af Malmborg som Isolde. Katarina Dalayman finns som Brangäne på DVD.

DVD – Birgit Nilsson som Isolde (Kultur)

Birgit Nilssons Isolde finns bevarad på DVD också. Inspelningen är från utomhusscenen i Orange, Frankrike. Jon Vickers sjunger Tristan och Bengt Rundgren sjunger Marke. Karl Böhm dirigerar. Uppsättningen är vacker och stilfull, men är filmad på ett underligt sätt som gör att läpprörelserna inte alltid är synkade med ljudet.

Bör vara lätt att få tag på i Sverige, om inte annat är det lätt att hitta den på nätet. Kostar runt 400 kronor.

DVD – Nina Stemme som Isolde (Opus Arte)

Opus Arte släpper i början av 2008 Tristan och Isolde från Glyndebourne. Nina Stemme sjunger Isolde och får lysande recensioner. Med sig har hon Katarina Karnéus som Brangäne.

När den kommer blir den lätt att få tag på och kommer troligtvis att kosta runt 400 kronor.
Skivtips

Rienzi

Den flygande Holländaren

Tannhäuser

Lohengrin

Tristan och Isolde

Mästersångarna i Nürnberg

Parsifal

Nibelungens Ring

Rhenguldet

Valkyrian

Siegfried

Ragnarök

Övriga inspelningar