Svenska Wagner-Sällskapet
Svenska Wagner-Sällskapet
Till startsidan Medlem Bayreuth-Stipendiet Skivtips Länkar Kontakt In English Auf deutsch Sajtkarta

Skivtips – Tannhäuser

Tannhäuser: Deutsche Grammophon, 471 708-2. Dirigent: Otto Gerdes. Wolfgang Windgassen, Birgit Nilsson, Dietrich Fischer-Dieskau med flera.Birgit Nilsson som Elisabeth och Venus (Deutsche Grammophon)

Birgit Nilsson sa själv att hon inte kom till sin rätt som Elisabeth förutom när hon sjöng Venus i samma föreställning. Detta är en fin studioinspelning i stereo där hon får sjunga båda rollerna. Med sig har hon "sin" Tristan – Wolfgang Windgassen som Tannhäuser och Dietrich Fischer-Dieskau som Wolfram.

För nybörjaren
2xBirgit för pengarna
Klart man ska börja med Birgit. Tillsammans med ett klassiskt sångarlag. Prisvärd!
Deutsche Grammophon 471 708-2

Utgåvan är lätt att få tag på och kostar runt 330 kronor.

Kerstin Thorborg som Venus (Archipel)

Många anser att Metropolitan på 30- och 40-talen är den bästa Wagnereran någonsin. En av de största där och då var Kerstin Thorborg, här som Venus. Thorborg, med sin mörka mezzo, klarar galant rollen som gladeligen kan sjungas av en sopran. Föreställningen är lyxbesatt med danske Lauritz Melchior och Herbert Janssen som Tannhäuser och Wolfram. Ljudet är fullt acceptabelt för att vara inspelat 1942.

Utgåvan går att få tag på i Sverige, men kanske är en tysk internethandel säkrare. Då kostar den inte mer än cirka 100 kronor.

Barbro Ericson som Venus (Golden Melodram)

Hedersmedlemmen Barbro Ericson är inte överrepresenterad i Wagnerdiskografin. Men 1964 sjöng hon två roller i Bayreuth. Som Venus hör vi henne här tillsammans med Wolfgang Windgassen i titelrollen. Leonie Rysanek sjunger Elisabeth och Martti Talvela sjunger lantgreven.

Golden Melodrams utgåvor kan vara knepiga att få tag på, men är oftast värda besväret. De är inte de billigaste heller, men har en del rariteter i sin katalog. Bland annat denna inspelning.
Skivtips

Rienzi

Den flygande Holländaren

Tannhäuser

Lohengrin

Tristan och Isolde

Mästersångarna i Nürnberg

Parsifal

Nibelungens Ring

Rhenguldet

Valkyrian

Siegfried

Ragnarök

Övriga inspelningar