Svenska Wagner-Sällskapet
Svenska Wagner-Sällskapet
Till startsidan Medlem Bayreuth-Stipendiet Skivtips Länkar Kontakt In English Auf deutsch Sajtkarta

Skivtips – Parsifal

Parsifal: Orfeo, . Dirigent: Hans Knappertsbusch. Jon Vickers, Barbro Ericson, Hans Hotter med flera.Barbro Ericson som Kundry (Orfeo)

Barbro Ericson sjunger Kundry i denna legendariska inspelning. Det är den store Hans Knappertsbuschs sista framträdande i Bayreuth, och han skapar verkligen en spänning som går att ta på. Jon Vickers sjunger Parsifal, Hans Hotter Gurnemanz, Thomas Stewart Amfortas och Gustav Neidlinger Klingsor. Ljudet är i bra mono.

Utgåvan kan vara lite knepig att få tag på och kostar runt 700 kronor, men det är det värt. Finns också på Golden Melodram.

Det finns verkligen få inspelningar av Parsifal med svenskar i framträdande roller. Blivande operachefen Claes Håkan Ahnsjö sjunger en riddare i Karajans inspelning och Britt-Marie Aruhn sjunger en blomsterflicka i en inspelning som finns utgiven på DVD.

För nybörjaren
Moll med Karajan
Kurt Moll är troligtvis tidernas Gurnemanz. Även om Kubeliks inspelning är något vassare är nog Karajans lite lättare att få tag på.
Deutsche Grammophon 413 347-2

Matti Salminen som Titurel (Arts)

För några år sedan dök det upp en tidigare helt outgiven Parsifal som tog den skivsamlande Wagnervärlden med storm. Det var en inspelning från München med James King som Parsifal och Kurt Moll som Gurnemanz. Båda anses vara bland de bästa någonsin i respektive roll. Finske Matti Salminen sjunger Titurel och dirigent är Rafael Kubelik. Ljudet är i stereo.

Kan vara svår att få tag på, men bör gå genom tyska internethandlare. Kostar då runt 500 kronor.
Skivtips

Rienzi

Den flygande Holländaren

Tannhäuser

Lohengrin

Tristan och Isolde

Mästersångarna i Nürnberg

Parsifal

Nibelungens Ring

Rhenguldet

Valkyrian

Siegfried

Ragnarök

Övriga inspelningar